söndag 11 december 2011

Återanvändning

Bilden på PGs väst - Billamporna i dimman.
Sydde en ny väst till PG. Bluessperience ska spela på Stampen i Stockholm den 12e dec och han letade efter en väst jag sytt till honom för länge sedan. Vi kunde inte hitta den - och vi trodde den "hade krympt" i så fall - så det fick bli en ny. Denna sydde jag i ett kypertvävt svart bomullstyg, en aning blankt, kanske p.g av vävtekniken - eller merceriserat? Fint tyg. Bilden fick bli i linne. Jag har ju inga batikfärgade bomullstyger kvar. Och en typisk vinterbild från slätten. Den har jag använt sedan jag såg den en gång från bussen när jag åkte hem från Ö.Grevie 1979. Det motivet var det populäraste när jag fick tröjor tryckta 2003/04.
Enkelt ,effektivt.
Samma modell som den väst Danne Stråhed köpte en gång, fast hans var i linne färgen.
Rak - som en  folkdräktsväst. Högt skuren i halsen.
Till en utställning med Hemslöjden en gång gjorde jag en sådan väst över en lång skjorta och ett par baggybyxor i linne - jag kallar dem skejtarbyxor, vet inte skillnaden. Jag ville ha nya modet i traditionella tyger. Alla tanterna tyckte det var sååå trevligt. Jag hade fått en trasmatta vävd av en dam, en jättefin, både mattan och damen. Hon hade vävt den i spillet från mina kläder och den låg som underlag för hantverket på bordet. Det var så fint. Det var bara några timmar med Skånes Hemslöjdsförening i en lokal vid museét i Simrishamn. Tillsammans med högstadiets slöjds terminsprestationer och en av dess lärares silversmide.
Nåja.
Jill skickade tillbaka en grytlapp hon köpt 1994, hon tyckte inte hon kunde använda den mer, den hade sparats i många år. Kunde hon få en ny? 
Så jag beställde äntligen material till grytlappar - bordsfilt bl.a. 
Har funderat på det länge, men har tänkt att jag måste släppa hantverket - det är gjort, passerat. Men som med kassarna , kommer jag tillbaka till det hela tiden. Kanske är det sådana småsaker folk har råd med. Samtidigt som jag får kritik för att "de är för fina"!
Har till och med funderat på att använda allt tyget jag köpte till stolorna till vanliga kläder i ekologiskt tyg.
Vill göra kläder i ekologiska tyger, tröjor , har beställt prover på färgade trikåer i bambutyger.
Kunder vill gärna ha mina kläder - men som sagt, inte till ordinarie priser....vilket är mycket lägre än vad märkeskläder med obefintlig kvalite´kostar.
Ett bra tag har jag också funderat över att sy grytlappar i jeanset som är kvar efter Gits täcke. Jag tycker crazy quilt är en så fin teknik, gillar jeans och  grytlappar är en hanterbar storlek...
Jag behöver inte bestämma mej förrän bordsfilten kommer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Bokmärket "Gå inte vilse i bokskogen" och ett äpple - masken Max äpple för bollek inomhus

Kassar, kassar, kassar

Vallmon blommar. Självsådda i år.

Populära inlägg